2022-02-20 08:53:10• hírek • Bede Emőke

Már csak egyetlen Szatmár megyei településen van jelen az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis első romániai megjelenését 2017. július 31-ére datálják. A vírust legelőször épp itt, Szatmár megyében mutatta ki az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, megszabadulni pedig azóta sem sikerült teljes mértékben a fertőzéstől.

A DSVSA pénteki adatai szerint a betegség pillanatnyilag egyetlen településen van jelen a megyében: Szatmárudvariban. A hatóság ismételten felhívja tájékoztatásában arra a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a vírus által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


A DSVSA ugyanakkor továbbra is folytatja a rendőrséggel és határrendészettel közös közúti ellenőrzéseket annak érdekében, hogy az illegális állatkereskedelmet és -szállítást felszámolják, ezek ugyanis nagymértékben elősegítik a sertéspestis és a madárinfluenza terjedését. Az igazgatóság szerint az elmúlt időszakban nem bukkantak illegális vagy állatorvos által kiállított kísérőlevél nélküli szállítmányokra.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: